miercuri, 25 septembrie 2013

Fwd: Ganduri si intrebari fara raspuns...oameni vs caini!



Tataie, iti trimit un 'jurnal de ganduri' apropo de povestea cainilor comunitari si cea a copilului al carui tragic sfarsit a dezbinat toata Romania. Nu am impartasit gandurile mele decat cu mami si Raluca...Ma gandeam ca o sa-mi adopti principiile si parerile..asa ca iti trimit randurile de mai jos...cu dedicatia : "Iti multumesc pentru ca ai fost un bunic model, iti sarut mana pentru ca m-am nascut la insistentele tale, iti sunt recunoscatoare pentru copilaria mea lipsita de griji (mi-ar fi drag sa-i pot spune asta si lu' mamaie..dar e departe). Respect grija si implicarea pe care ai dovedit-o ca si bunic si multumesc pentru ca esti in viata sa te pot iubi macar de la distanta" . 

Gandurile despre care vorbeam:

 



Incep prin a-mi exprima regretul pentru  tragica incercare a unei familii..pentru suferinta greu de exprimat in cuvinte pe care o simt niste parinti si alaturi de ei o tara intreaga(inclusiv eu).
Dar, nu sunt de acord cu aceasta polemica excesiva care a acaparat mass media si social media.Nu-i vad rostul! De ce sustin unii cu atata indarjire idei hitleriste de exterminare in masa?
Daca as fi adepta teoriilor conspirative as crede ca acel caine criminal a fost dresat special  pentru a face un act malefic, ca sa creeze un subiect de presa sau ca sa distraga atentia populatiei de la multe alte atrocitati  semnificative infaptuite de un guvern interesat si incapabil. Din fericire nu tind spre a-mi face scenarii paranoice si prefer sa gandesc situatia la rece..

De ce in conditiile in care ne consideram ‚oameni rationali’ nu cautam solutii rationale ? De ce ne declaram crestini majoritari, cand noi avem in minte/suflet razbunare si crima? De ce generalizam cand e cazul sa fim obiectivi si calculati?
Solutii rationale nu sunt (dupa parerea mea) deschiderea de adaposturi canine pentru milioanele de caini din Romania...e absurd sa ceri asa ceva. Ma straduiesc sa nu fiu subiectiva(precizez ca viziunea mea nu e extremista ci mediana).
Sa-mi expun, pe scurt, conceptiile:
-Educarea cetatenilor si eventualul sprijin financiar pentru sterilizarea cainilor aflati in propietate personala (daca ii omoram, nu inseamna ca nu o sa apara altii...) consider ca ar fi o solutie viabila pentru inceput . Cainii fara stapan sunt multi dintre ei abandonati tot de oameni. Spun asta pentru ca, raportat la statistici, nu a scazut numarul maidanezilor dupa nenumaratele campanii de sterilizare in masa..chiar a crescut. Saracia din ultimii ani, ii determina pe oameni sa abandoneze cainii care se nasc in propriile curti si tot saracia nu le permite sa plateasca sterilizarea animalelor reproducatoare ...si de aici un cerc vicios. Ca sa demolezi o piramida, ii destabilizezi baza..nu te atingi de varf!
Desi sunt o iubitoare de animale, sunt totusi de acord cu retinerea in adaposturi sau chiar eutanasierea cainilor care manifesta violenta. Ca sa fiu inteleasa corect: as vrea sa se intample acelasi lucru si cu oamenii (tocmai pentru ca ma straduiesc sa fiu echitabila si obiectiva): vreau eutanasierea, macar a  celor care comit crime premeditat (ar mai fi si alte categorii, dar ma abtin) si o sa fiu de acord si cu exterminarea cainilor agresivi (in niciun caz a tuturor).
 Nu pot sa accept ca, de la bugetul de stat sustinut in nesemnificativa proportie si de mine, sa se plateasca lunar 26 milioane pentru un puscarias criminal (care cica are in plus fata de caine, ratiune ..dupa cum sustin altii) in conditiile in care pentru caini ( cazuri rare si izolate de deviatii criminale) sumele sunt modice raportate la numarul lor.
Ca sa exemplific: in Bucuresti, ASPA a primit 3 milioane de euro in 2013 :
Din bugetul cu pricina, vreo 2 milioane au fost folositi pentru cheltuieli de functionare a  agentiei ceea ce include 20 mii de euro pentru hrana animalelor, materiale pentru curatenie, iluminat si plata a 8 hingheri.  8 hingheri pentru estimarea de 100 mii de caini in Bucuresti. Sterilizarea a 150 000  costa aprox. 9 milioane euro, construirea Catedralei Mantuirii neamului a costat 120 milioane euro.
Fara catedrala aia...erau bani pentru sterilizarea a 8 milioane de caini comunitari...or fi atatia in Romania?
Cat de crestini sunteti voi cei care sustineti alocarea unor asemenea sume de bani din buzunarul cetatenilor pentru o ‚catedrala-palat’ si in acelasi timp aprobati uciderea cainilor comunitari? O natie de farisei...asta e Romania!
A luat cineva in calcul si partea economica a problemei?  Cati stiu ca sterilizarea unui caine costa 20 euro, iar eutanasierea lui minim 60? Cati stiu ca eutanasierea obliga autoritatile si la incinerarea animalelor care mai presupune 15-20 euro? Cati stiu ce alte cheltuieli implica o crima de genul asta? Eutanasierea este o solutie costisitoare si pe termen scurt...sterilizarea(inclusiv a cainilor aflati in proprietate privata) e o solutie durabila care o sa dea roade peste 5-10 ani, dar pe termen lung.
Nu ati realizat ce afacere banoasa ar constitui pentru unii instituirea unui legi de eutanasiere in masa!!? Ganditi-va si la asta! Sterilizarea poate fi verificata cumva..ca doar cainii inca traiesc! Moartea lor si felul in care sunt 'eutanasiati' nu prea mai poate fi verificata de nicio institutie. Nu o sa stiti niciodata daca animalele astea au fost omorate prin injectie letala sau pur si simplu otravite(sau mai grav, ucise sadic) pentru ca banii o sa le ia mintile celor direct implicati in toata povestea...si dorinta lor de imbogatire rapida o sa primeze categoric.
Ultimul aspect pe care vreau sa-l evidentiez: generalizarea!
De ce sunt oameni care spun cu nonsalanta „sa-i faca sapun pe toti. ..SA-I OMOARE , ca si noi avem copii”...fara sa gandeasca? Oare fiintele astea (ma indoiesc ca merita catalogate drept umane) s-au gandit ca vad la televizor atatea crime odioase fara sa manifeste revolta si radicalism? De ce acceptati ca un om care ucide cu bestialitate sa stea dupa gratii, iar in materie de caini decideti sa moara toti pentru ca unul a produs o drama ? De ce nu blamati intreaga omenire pentru ca printre oameni sunt si violatori, rapitori, traficanti de copii? De  ce sa nu fim toti eutanasiati de catre o forta superioara noua pentru ca printre noi sunt si deviati/psihopati? De ce atata generalizare?
Sunt cazuri de copii ucisi de neglijenta parintilor (multe) si in situatia trista, dezbatuta curent, neglijenta unei bunici a avut un aport semnificativ pentru tragicul lui sfarsit...cati au tinut cont si de aspectul asta?  
Profit de ocazie si multumesc bunicilor care m-au crescut si mi-au supravegheat copilaria..datorita lor nu am bagat cuie in priza, nu m-am scaldat in apa clocotita, nu am inghitit otrava pentru sobolani , nu am coborat intr-o fantana desi curiozitatea ma indemna(etc).Asadar, imi exprim recunostinta pentru niste bunici responsabili si atenti carora probabil le datorez existenta mea. Va multumesc, dragii mei, pentru ca mi-ati permis sa traiesc...si sa provoc nervi si altora, nu doar voua.
Nu acuz o bunica pentru o tragedie...dar mi-as dori sa-si asume partea ei de vina si sa nu mai dea declaratii nonsalante reporterilor sustinand ca are sufletul impacat. Neglijenta ei a fost apanajul pentru aceasta drama si din punctul meu de vedere este la fel de vinovata ca si cainii care i-au hacuit nepotul. Din cauza lipsei dumneaei de atentie, copilul ala, in 2 ore avea  tot timpul sa se inece in lacul Tei. Care mai era atitudinea voastra atunci?!
Retineti: un stapan de cal cazut intr-un canal a trebuit SA PLATEASCA pentru ca nu si-a supravegheat animalul 3000 lei (http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/operatiune-de-salvare-emotionanta-un-catel-s-a-luptat-sa-scoata-un-cal-cazut-intr-un-canal.html ). Sa mai insist pe ideea ca a fost salvat tocmai de un caine? Nu are rost..
Vi se pare normal ca neatenta bunica sa nu plateasca macar cu o culpa morala?
Revenind, dau cateva exemple alese aleator cu ajutorul ‚google’ despre alte tragedii care ar trebui sa puna semne de intrebare oricui:

Copil ucis în bătaie de un prieten de joacă (http://www.telegrafonline.ro/1371070800/articol/237196/copil_ucis_in_bataie_de_un_prieten_de_joaca.html)


Copil ucis de animalele din gospodărie (http://www.gorjeanul.ro/investigatii/copil-ucis-de-animalele-din-gospodarie)

Copil ucis în faţa liceului! (http://www.kanald.ro/Emisiuni/Stirile-Kanal-D/stiri/copil-ucis-in-fata-liceului/)
Bărbat de 25 de ani şi-a spânzurat propriul copil (http://scrieliber.ro/2012/02/20/violenta-a-mai-ucis-un-copil/)
Copil ucis de tatăl lui! (http://www.mytex.ro/expres/copil-ucis-de-tatal-lui_289136.php)
Si-a ucis copilul cu drujba (http://someseanul.ro/crima-socanta-in-neamt-si-a-ucis-copilul-cu-drujba/)

  Copil ucis şi incendiat de propria mama (http://hotnews.re/cruzime-fara-margini-copil-ucis-si-incendiat-de-propria-mama/)



Copil ucis de bunică. Bătrâna s-a sinucis (http://www.stiripescurt.ro/update-copil-ucis-de-bunica-batrana-s-a-sinucis-foto/1175188.html)

Lucian, copilul ucis si torturat de asistenta maternala (http://www.acasatv.ro/povestiri-adevarate/exclusiv-imagini-socante-lucian-copilul-ucis-de-asistenta-maternala-pe-masa-de-autopsie.html)
Sunt doar niste exemple care ar trebui sa va puna pe ganduri, sa realizati ca cel caruia va rugati ar putea oricand sa ia intr-un pumn Planeta, sa o izbeasca de o alta galaxie si sa o faca tandari doar pentru ca printre oameni exista si specimene defecte!!
Conform judecatii pe principiul generalizarii, a unora ..ar trebui: 
-Sa ucidem toti taximetristii, pentru ca unul a ucis o chinezoaica  candva -Sa ucidem toate asistentele medicale, pentru ca neglijenta unora a insemnat ‚crima’ 
- Sa  ucidem copiii, pentru ca unul si-a ucis partenerul de joaca. 
- Sa ucidem toti ursii pentru ca si ei au facut omucideri in afara teritoriului lor - Sa interzicem intrarea in pesteri pentru ca pietrele pun capat zilelor (a se vedea povestea d-nei Gabor -Sa interzicem masinile pentru ca cele mai multe vieti se pierd din cauza lor 
Repet, sunt doar exemple...Vreau sa fiu bine inteleasa...nu apar cainii, nu apar oamenii! Nu fac niciun fel de activism pe tema asta! Din punctul meu de vedere un caine fara stapan nu are niciodata scuza de a-si apara teritoriul.Spatiul public nu este teritoriul cainilor! Deci, sustin prinderea celor agresivi de catre asociatiile de ecarisaj! 
Problema este ca putinii angajati ai acestor asociatii platite din bani publici trebuie sa indeplineasca un ‚target’, ‚o norma’... si in rarele ocazii cand ‚actioneaza’, aduna cainii docili, pasnici si inofensivi (doar pentru ca e mai usor) si nu se obosesc sa-si piarda timpul si energia incercand sa captureze animale care manifesta agresivitate.
Apropo de teritoriu...sa nu uitam ca pe langa maidanezi, avem si copii ai strazii si nu le-am cedat nici lor dreptul de proprietate asupra spatiului public.Sunt suficient de multe motive sa-i eutanasiem si pe ei (crime, talharii, violuri) si cu toate astea pentru categoria mai sus amintita cautam solutii si nu generalizam...manifestam mila, intelegere si compasiune.Am cunoscut oameni care ‚muscau’ mai rau decat cainii (imi permit sa fac comparatii, pentru ca am trait ambele experiente) si pot sa declar cu ‚mana pe inima’ ca mi-e mult mai frica de oameni decat de caini!!!!
 http://www.animalzoo.ro/o-fetita-de-12-ani-a-fost-salvata-de-la-viol-de-o-haita-de-maidanezi/
http://adevarul.ro/news/eveniment/povestea-jurnalistei-violata-plina-zi-centrul-capitalei-indiferentei-tratat-martorii-oculari-grozavia-politicienii-propun-castrarea-chimica-1_5230a3abc7b855ff5670bf6e/index.html

Pentru cine nu are rabdare sa citeasca, rezumat: 1.Tipetele unei fetite de 12 ani care risca sa devina victima unui viol au atras atentia a 5 caini maidanezi. Reactia lor prompta (l-au atacat pe monstru),i-au permis acesteia sa se salveze.2.O tanara jurnalista a fost rapita si apoi agresata sexual.Intamplarea a avut loc in Bucuresti, in plina zi, iar martorii sechestrarii au asistat pasiv la intreaga tragedie preferand sa-si manifeste indiferenta in fata unei agresiuni evidente la care era supusa o femeie.


Concluzie: unii caini salveaza oameni, dar multi oameni nu-si salveaza nici macar semenii! Sunt si astea exemple, nu? De ce sa nu generalizam cazuri de genul asta si sa concluzionam ca animalele astea fara stapan protejeaza, apara si salveaza ....in schimb oamenii (fiintele alea cu ratiune), ofera circumstante pentru comiterea de atrocitati prin impasibilitatea lor.


 „Si-atunci te intreb pe tine, care-i om si care-i caine?!!!?”


 PS Imi cer scuze pentru eventuala incoerenta in discursul meu scris..Am 3 caini pasnici ,fara stapan, in spatele blocului (nu-i hranesc, pentru ca au grija altii, mereu)...deci nu sunt in niciun caz o nebuna cu pretentia de a-si face asociatie canina in propriul apartament.Sunt doar un om care isi impune sa fie cumva obiectiv in incercarea de a raspunde intrebarii ‚tu ce crezi despre..?’ Intrebare care in scurt timp, presupun ca va inlocui ‚salutul’ din viata sociala a fiecaruia.  Sunt coplesita de atata tevatura media si ingrijorata de soarta unor oameni nevinovati, dar si a unor catei la fel de nevinovati...Masacrul NU este o solutie! Ca oameni rationali avem obligatia sa gasim rezolvari viabile pentru problemele noastre!Blamam mai toti genocidul infaptuit de Hitler ca apartenent autodeclarat al rasei 'ariene' la adresa evreilor catalogati ca inferiori, dar ii copiem atitudinea si gandirea, raportandu-ne la fiinte inferioare noua (nici n-as baga mana in foc pentru asta..uneori ne sunt chiar superioare), decretand 'Sa moara!' fara sa judecam rational si obiectiv. Daca tot sustineti cu atata inversunare idei radicale, tatuati-va svastica pe obrazul drept! Macar sa va pot recunoaste, sa stiu care dintre voi muscati mai rau decat cainii!!!

Oana 

 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu