duminică, 4 septembrie 2011

Colţ de rai: Paradisul din inima Olteniei

Colţ de rai: Paradisul din inima Olteniei

4 septembrie 2011, 07:09 |  Autor: Tiberiu Neacşu  | 2767 afişări
Lacul din Bulzeşti este o încântare pentru pescari, dar şi pentru fotografi
Fotografii: victor c. boldîr

Lacul din Bulzeşti este o încântare pentru pescari, dar şi pentru fotografi

 
Situat la „doi paşi“ de Cetatea Banilor, satul de vacanţă „Un colţ de Rai“, întins pe 17 hectare, este locul perfect pentru un weekend liniştit, în mijlocul naturii. Amenajările peisagistice, pădurile de stejar şi salcâm şi lacul „Colţ de Rai“ îi cuceresc pe turiştii care vor să scape de stresul oraşului.
Drumul Naţional 65, care leagă Craiova de Bulzeşti, satul natal al poetului Marin Sorescu, străbate drept câmpiile arse de soarele aspru. Pe măsură ce te îndepărtezi de Cetatea Banilor, timpul pare că încetineşte, oricât te-ai grăbi.
Cam la o jumătate de oră de mers cu maşina după ieşirea din Craiova, după un traseu liniar, fără privelişti deosebite, înţelegi că satul de vacanţă spre care ai pornit îşi merită din plin numele şi renumele: chiar te simţi ca într-un colţ de Rai!
Cele 17 hectare de pădure, poieniţele, lacul şi câteva cabane de lemn, printre care una vâlceană din zona Vaideeni, construită în anul 1890, şi una doljeană, din Bulzeşti, ridicată în 1920, îi încântă pe vizitatorii complexului de vacanţă. Pontoanele şi foişoarele sunt o surpriză plăcută pentru cei veniţi „la ţară", la aer curat.
Reguli pentru pescari
„Straşnic năvod mai am. Vreau să prind cu el acum soarele. Doar atât! Soarele! Şi să-l pun la sărat, poate ţine mai mult", scria dramaturgul Marin Sorescu în „Iona". Pentru dependenţii de pescuit, lacul din satul de vacanţă, populat cu cteno, şalău, biban, caras, somn, crap oglindă, crap românesc şi alte specii, este o desfătare. Pescuitul e permis numai de pe mal, iar cei care folosesc firul textil trebuie să aibă grijă ca acesta să nu depăşească opt metri.
Pe parcursul unei zile nu ai voie să pescuieşti însă mai mult de cinci kilograme, iar surplusul trebuie eliberat imediat. Dimensiunile minime ale capturilor sunt 30 de centimetri pentru crap, 12 pentru oblete, 50 pentru somn şi 40 pentru şalău. În perioada de prohibiţie, peştele (mai puţin carasul) se eliberează imediat după ce a fost scos din apă.
Mămăligă la tuci şi somn în hamac
„Colţul de Rai" nu-i pentru dependenţii de televizor şi de internet. E un loc în care regăseşti sunetele simple ale naturii: foşnetul frunzelor, bâzâitul albinelor şi al bondarilor, şoaptele valurilor care lovesc uşor malul lacului.
O căsuţă tradiţională, din lemn, restaurată şi deschisă vizitatorilor
N-ai decât să stai ore în şir la umbră, să citeşti o carte sau să stai întins în iarbă şi să ghiceşti fel de fel de forme în norişorii care se plimbă pe cer. O linişte de care aproape uitaseşi în tumultul oraşului pluteşte peste pădurile de stejar.
Chiar dacă nu sunt dotate cu tehnologie de ultimă oră, căsuţele din satul de vacanţă sunt primitoare, iar o zi petrecută aici este de ajuns ca să urăşti televizorul. E mai bine aşa, departe de iureşul de zi cu zi. După o mămăliguţă la tuci, trântită lângă peştele proaspăt prins şi mujdeiul de usturoi, încerci tentaţia moţăitului în hamac sau a unei plimbări în aer liber. Peisajele le dau de lucru pasionaţilor de fotografie.
Copiii se zbenguie în voie în locurile de joacă special amenajate, iar cei mari se pot întrece la badminton, darts sau tenis de masă - totul într-o atmosferă civilizată, fără zgomote stridente, fără înghesuială şi fără isteria tipică „distracţiei" din România.
De altfel, regulile sunt de bun simţ, dar foarte stricte, în ceea ce priveşte comportamentul, conceput pentru a proteja spiritul prietenesc şi ecologic al acestui complex.
Vizită la Casa Memorială Marin Sorescu
Cei care vor să viziteze locurile natale ale autorului poemelor din „La Lilieci" trebuie să meargă în satul Bulzeşti, la Casa Memorială Marin Sorescu.
În imobilul din Bulzeşti sunt expuse maşina de scris şi manuscrisele poetului 
Aici sunt expuse pălăria şi puloverul poetului, dar şi maşina de scris, manuscrise, unelte de pictat şi tablouri care i-au aparţinut poetului. Nominalizat la Premiul Nobel şi câştigător al prestigiosului Premiu Herder, dar şi al Medaliei de Aur pentru poezie „Ospiti Napoli" sau al premiului „Fernando Riello", Marin Sorescu este unul dintre cei mai traduşi poeţi români: volumele sale de versuri au fost publicate în peste 20 de limbi şi s-au bucurat de aprecierea criticilor din întreaga lume.
Nu doar în poezie s-a remarcat Marin Sorescu, ci şi în teatru şi proză; piesele „Iona", „A treia ţeapă", „Paracliserul", „Matca", „Există nervi" şi romanele „Trei dinţi din faţă" sau „Viziunea vizuinii" sunt binecunoscute. Sorescu s-a remarcat şi prin operele sale grafice, semnând multe expoziţii de pictură şi desen în ţară şi în străinătate. Marin Sorescu s-a născut în 1936. Primul volum de versuri l-a impus pe scena poeziei româneşti cu un stil degajat, uşor ironic, precursor al postmodernismului literar.
Relaxare în hamac
LOCALIZARE. Satul de vacanţă e situat lângă Bulzeşti, la 32 de kilometri de Craiova. Complexul se află în nordul judeţului Dolj, în apropiere de limita cu judeţul Vâlcea.
CAZARE. Cele opt căsuţe din lemn, amplasate în două zone distincte, au în total 22 de locuri de cazare. Tarifele sunt cuprinse între 50 şi 100 de lei pe noapte pentru o căsuţă cu două locuri.
AGREMENT. Plimbarea prin pădurea de stejari şi salcâmi este relaxantă. Pentru amatorii de mişcare există miniterenuri de fotbal, mese de ping-pong şi piscină pentru copii. Merită văzute cele două căsuţe tradiţionale, ambele restaurate, şi te poţi plimba cu barca ori cu hidrobicicleta pe lac. Tariful pentru o zi de pescuit este 30 de lei, iar noaptea plăteşti 50 de lei. O seară frumoasă se poate încheia cu un foc de tabără. Iarna se organizează şi plimbări cu sania trasă de cai.
INFORMAŢII. Mai multe amănunte sunt disponibile pe site-ul complexului de vacanţă: uncoltderai.ro.
sursa; adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu